“Het resultaat is een geavanceerde planningsoplossing voor onze multi-project omgeving met specialistische engineeringdisciplines, waarbij het systeem, naast een goed overzicht van de status van alle projecten, ook helder inzicht geeft in het effect van planningskeuzes op de (beperkte) capaciteit en de tijdigheid van projecten. Mede door de gestructureerde en inhoudelijke ondersteuning van LOGICS zijn er veel specifieke wensen ingevuld zonder het bedrijfsproces als geheel uit het oog te verliezen.“
BluePrint Automation B.V. ontwerpt, ontwikkelt en fabriceert geautomatiseerde doos- en trayverpakkingssystemen voor uiteenlopende industrieën van voedings- en verzorgingsproducten, vaak in moeilijk handelbare verpakkingen als sta- en pillowzakken.
Kenmerkend voor de systemen is het ontwerp voor 24/7 non-stop operatie met minimale omsteltijden en grote flexibiliteit en snelheid, gebruik makend van de technologieën gravity, pick-and-place, wrap-around en vision-guided robotics.
BluePrint Automation is opgericht in 1980 en is aan de hand van de visie ‘gedreven door innovatie om klantverwachtingen te overtreffen’ inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd marktleider.

‘think inside the box’
www.blueprintautomation.com

Het project bij BluePrint Automation (BPA) begint met de wens om de eigen ontwikkelde Excel-planningstool te vervangen. Gaandeweg verloopt het project in een aantal fasen waarin de rol van LOGICS telkens is bijgesteld naar aanleiding van de veranderende vraagstelling. Het project vormt een goed voorbeeld van de brede ondersteuning die LOGICS kan bieden.

BPA heeft in eigen beheer een uitgebreide Excel-sheet ontwikkeld om de tijdsmatige planning van alle projecten en betrokken medewerkers weer te geven. Daarin is de detaillering afgestemd op de structuur van de projecten in het ERP-systeem en er zijn diverse afgeleide Excel-overzichten en koppelingen toegevoegd.
Als gevolg van de enorme groei van de organisatie is de stabiliteit en consistentie van deze planningsoplossing een punt van zorg en LOGICS wordt gevraagd mee te denken over de vervanging van deze planningstool.
In eerste instantie is de gedachte om gebruik te maken van de planningsfunctionaliteit van het ERP-systeem. Al snel blijkt dit niet te voldoen aan de behoefte van BPA om de afloop van taken in een project met parallelle trajecten – op een werkbare manier – te kunnen plannen in combinatie met de toewijzing van gespecialiseerde medewerkers aan verschillende gelijktijdige projecten.
Vervolgens wordt LOGICS gevraagd om – namens BPA – een pakket van eisen uit te werken voor de ontwikkeling van een aanvullende ERP-projectplanningsmodule.
De ontwikkeling van deze module verloopt moeizaam en traag door uiteenlopende prioriteiten en ambities.
Om niet volledig afhankelijk te zijn van de ERP-uitbreiding krijgt LOGICS van BPA de opdracht om het voortouw te nemen bij de selectie van een alternatieve oplossing.
In nauw overleg met een groep kernfunctionarissen leidt dit tot een functionele beschrijving van de gewenste ondersteuning, waarna een inhoudelijke vergelijking van een tweetal planningspakketten wordt gemaakt.

De keuze van BPA valt op het planningssysteem EpicFlow. Onderscheidend voor EpicFlow is de tweeledige invalshoek van taken in een projectnetwerk versus toewijzing van gekwalificeerde medewerkers aan taken uit verschillende projecten. Kenmerkend voor het systeem is de filosofie dat geplande taken worden gerangschikt op basis van de urgentie (uitgedrukt in relatieve prioriteit op basis van resterende speling) in plaats van de klassieke discrete planning met vaste plandata en standaard doorlooptijden. Uitdagend is de geringe ervaring van het pakket in een productieomgeving voor klantspecifieke machinebouw.

Vanwege de logistieke complexiteit treedt LOGICS tijdens de inrichting van het systeem eerst op als klankbord en later als projectcoördinator om te zorgen dat consequente keuzes worden gemaakt voor de verschillende afdelingen. Bovendien begeleidt LOGICS enkele uitbreidingen van het systeem die op verzoek van BPA worden gerealiseerd. Daarbij verzorgt LOGICS ook de bedrijfsspecifieke documentatie van de diverse acties in de procesafloop.
Een technische lastigheid is het feit dat er regelmatige interactie met het ERP-systeem nodig is om het inkoopproces te laten aansluiten bij de actuele planning van zowel de voorbereidende engineeringstaken als de fysieke assemblage- en testactiviteiten. LOGICS realiseert deze koppeling met het ERP-systeem en zorgt bovendien voor een interface met het HR-systeem, waarin de beschikbaarheid van medewerkers wordt beheerd, en voor enkele specifieke rapportages, zodat een integrale ondersteuning van het logistieke proces wordt geboden.